Aktualności

W związku z próbami przejęcia oszczędności emerytalnych Polaków przez rząd PO-PSL, wystosowaliśmy apel do polskich parlamentarzystów. Podpisało się pod nim kilkanaście organizacji, które tak jak my sprzeciwiają się proponowanym zmianom. Poniżej załączamy treść listu:

Warszawa, 20 listopada 2013 r.

Szanowne Panie Posłanki,

Szanowni Panowie Posłowie,

wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec proponowanego przez rząd PO-PSL przejęcia oszczędności emerytalnych Polaków zgromadzonych w OFE.

Podobnie jak wielu ekspertów uważamy, że jest to projekt sprzeczny z dotychczasowym kierunkiem transformacji w Polsce i zły dla długofalowego rozwoju gospodarki. Godzi on w interesy zarówno młodszych, jak i starszych pokoleń. Przywracając monopol ZUS na przyszłe emerytury, zmniejsza też ich przyszłe bezpieczeństwo. Budzi także zasadnicze zastrzeżenia co do zgodności z Konstytucją RP.

Ponadto, poprzedzająca i towarzysząca temu projektowi oficjalna kampania naruszała elementarne zasady rzetelności oraz podważała i tak już słabe zaufanie do państwa i polityków.

Uzasadnienie tych tez można znaleźć w licznych publikacjach ekonomistów i prawników oraz w opiniach do projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z określeniem zasad wypłat emerytur ze środków zgromadzonych w otwartych funduszach emerytalnych (załączamy do nich linki):

Uważamy, że posłowie i senatorowie, którzy zagłosują za takim projektem, nie powinni być umieszczani na listach wyborczych. My, przedstawiciele młodego pokolenia, zrobimy wszystko, aby tak się stało. W najbliższych wyborach nie zagłosujemy na posłów, którzy poprą te drastyczne zmiany.

Z poważaniem,

Przedstawiciele:

1. Business Centre Club
  2. Forum Młodych Lewiatan
  3. Forum Obywatelskiego Rozwoju (FOR)
  4. Fundacja Forum Europejskie
  5. Fundacja Sapere Aude
  6. Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości
  7. Koło Naukowe Inwestorów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie
  8. Koło Naukowe Libertas et Lex Uniwersytetu Warszawskiego
  9. Koło Naukowe Public Relations WE Uniwersytetu Gdańskiego
  10. Koło Naukowe Rynku Kapitałowego INDEX Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie